ХЕРСОНСЬКА ГІМНАЗІЯ №1
ХЕРСОНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Популяризація української мови
Популяризація української мови
30 Січня 2024 р.

  Мова є однією із найважливіших цеглинок у фундаменті кожної нації. Саме в ній відображено і зафіксовано найглибші витоки свідомості народу та його ментальність, закодовано мудрість і споконвічні знання.
  Мова - це генератор і найвища форма патріотизму, Божий дар і ключ до вивчення культури, історії, традицій, творець культури. Вона репрезентує народ у світі, є ореолом нації й етнічним кордоном. Поетеса Ліна Костенко писала: "Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову". Сьогодні державній мові потрібні не тільки відповідні законодавчі акти, але й наша духовна міць, любов до знань, справедливість, інтелігентність, наша національна самосвідомість. Українська мова в державі стане престижною лише тоді, коли ми не будемо її соромитися, коли навчимося говорити правильно і красиво, а не суржиком, бо грамотно володіти державною мовою - обов`язок справжніх українців, які вболівають за державу. У Херсонській гімназії №1 постійно проводяться заходи щодо популяризації української мови. Учителі - словесники проводять орфографічні хвилинки, працюють над збагаченням лексичного запасу слів, запровадили рубрику "Антисуржик". Проводять консультації не тільки для учнів, а й для батьків та колег.
   Створено канал "Спілкуємося українською", на якому вчителі діляться родзинками щодо правильного наголошення слів, доречним уживання слів у мовленні.
   Сьогодні говорити українською мовою - це бути бійцем за націю, за Україну. Мова - це зброя! Говори українською, будь бійцем!

  усі новини